김치피플

  • 페이스북
  • 인스타그램
  • 유튜브
  • 트위터
DINING

2018-03-06

瀏 覽 更 多

熱爆SNS公仔麵係咩味? 食譜大公開!

 韓國人可以話係無麵不歡,鍾意食公仔麵嘅程度可以去到每年平均食74個,仲成日都有新商品(신상)出市,繼之前嘅卡邦尼辣雞同鮮蠔味杯麵,最近韓國SBS邀請單身明星出演嘅真人show韓綜《我家的熊孩子》,入面嘅韓國「國民歌手」太真兒又新創咗一款公仔麵新口味出嚟,繼而熱爆韓國SNS

圖片來源:SBS截圖

呢款新口味用咩材料咁巴閉?其實就只係用牛奶、可樂、泡菜同公仔麵,四樣普通喺便利店、超市都可以買到嘅嘢飲嘢食。其他《我家的熊孩子》嘅出演者食完都大讚好味,甚至極讚話完全超越想像,無諗過世間上會有呢種味道!


煮嘅方法好簡單:

材料:

1.   3盒屋仔牛奶(236ml x 3

2.   1罐可樂(330ml

3.   1包公仔麵(三養牌公仔麵更佳)

4.   1包泡菜(500g  

 

方法:

1.   將約100ml可樂用中火煲滾後熄火,攤凍待用。

2.   3盒屋企牛奶倒入煲,再開中火,放入泡菜。

3.   等牛奶煮滾後,放入公仔麵同調味粉煮約35分鐘(小心溢瀉!)。

4.   煮到差唔多嘅時候將攤凍咗嘅可樂倒入麵度再攪拌一下就可以上碟!

 

嗯~賣相就麻麻,雖然小編就未試過,唔知好唔好味,但韓國網民對牛奶可樂公仔麵嘅反應同樣好壞參半。有人就話「個味好特別」、「好似芝士公仔麵咁好味」、「個賣相就差少少,但真係超好味」;有人就話「太膩唔會再食」、「好難食,果然明星成日都係呃人」;而曾出演《Circle:相連的兩個世界》,Twice定延嘅家姐孔升妍試食完牛奶可樂公仔麵,因為覺得太好味,怨聲載道咁問牛奶可樂公仔麵點解唔幫佢減肥。不過要小心!雖然可樂煮完已經少咗汽,但係可樂加公仔麵可能會引起胃脹,胃唔多好嘅朋友就唔好試喇!~睇完之後,唔知大家今晚會唔會試煮呢?

TAG

分享 :

코멘트 입력폼
Comment
Comment

X

請登入

會員登入
註冊成為會員

相關文章

  • 沒有相關的文章。